Draai uw scherm voor de beste ervaring.Turn your screen for the best experience.


Rima bouwt op wat verloren is

Rima is een van onze vaste vrijwilligers. Zij helpt elke donderdagochtend mee bij de werving op azc Joseph Haydnlaan. Zelf woont ze met haar gezin in de noodopvang Star Lodge Hotels. Ook daar doet ze actief mee aan een hele hoop activiteiten van Welkom in Utrecht. Wat Welkom in Utrecht voor haar betekent, en wat Rima drijft om zich zo actief in te zetten lees je hieronder.

Tien maanden geleden kwam de Syrische Rima met haar man Asem en kinderen Atheer (4) en Ritta (8) terecht in de noodopvang Star Lodge Hotels aan de Biltsestraatweg. Hoe dat was? ‘Ik voelde me alleen. Verward. Boos op de hele situatie. Maar met de tijd lukte het me om me aan te passen en raakte ik gewend aan de omstandigheden.’ Ze leerde het aanbod van Plan Einstein kennen en maakt er optimaal gebruik van. Zo studeert ze op dit moment Engels, gaat ze naar yoga en volgt ze een module bij Deloitte. Zoals dat gaat, van het één kwam het ander: ‘Het gaat allemaal om relaties. Met connecties voel je je niet alleen en je kunt ervan profiteren in de toekomst.’

Rima is vastbesloten binnenkort haar certificaat Cambridge Engels te halen, dat ze nodig heeft om de masteropleiding Business Informatics te gaan doen. In Syrië was ze ingenieur programmering en informatiesystemen. In de Verenigde Arabische Emiraten gaf les op een Britse middelbare school. Ze mist haar werk. ‘En ik mis mijn familie, ons huis. Het is zwaar om helemaal opnieuw te moeten beginnen.’

In het begin, toen ze net in de opvang was, kon Rima aansluiten bij een taalcafé van Welkom in Utrecht waar vrijwilligers uit de wijk Nederlands oefenen met de vluchtelingen. Ze gaat daar nu niet meer heen maar ze spreekt elke vrijdagochtend zelf af met de vrouw aan wie zij toen gekoppeld is om aan haar Nederlands te werken. ‘Ze neemt ook wel eens boeken voor me mee.’ Ze lacht. ‘Kinderboeken.’

Inmiddels heeft ze de cursus Build Your Own Future (BYOF) afgerond. ‘Dat programma heeft me vooral veel contacten opgeleverd. Ik heb ook geholpen met vertalen bij het verwante programma Women in Business en zo heb ik De Voorkamer leren kennen. Daar heb ik weer gehoord hoe ik zwemles kon krijgen dus dat doe ik nu ook. Dat bedoel ik: connecties werken.’

Bij BYOF werd Rima door New Dutch Connections gewezen op de Toekomst Academie. Daardoor volgt ze momenteel acht sessies bij Deloitte in Rotterdam en Utrecht, onder andere over hoe er gewerkt wordt met de ‘agile methodiek’ binnen de financiële en IT-sector. ‘Daarnaast krijgen we nog een coach die helpt bij het vinden van werk in deze sectoren.’

Vrijwilligerswerk doet de energieke Rima ook. Bij Welkom in Utrecht helpt ze met vertalen en ze informeert bewoners uit azc Joseph Haydnlaan over het grote aanbod van activiteiten dat deze stichting aanbiedt. Ze maakt er zelf ook veel gebruik van. Zo ging ze mee met haar gezin naar het strand bij Scheveningen en een binnenspeeltuin. Helaas moest ze stoppen met het borduurproject Let´s grow flowers, not walls omdat ze last kreeg van haar nek. En ze heeft geen tijd meer om te dansen bij Het Wilde Westen. Ze veert op: ‘Maar mijn dochter Ritta krijgt daar sinds kort pianoles! Ze vindt het geweldig, het was haar grote droom.’

Waar ze de kracht en energie vandaan haalt om alles opnieuw op te bouwen na zoveel verloren te hebben? ‘Ik moet wel, vanwege mijn kinderen. Alles wat ik doe, is voor hen, voor hun toekomst. Het zou niet goed voor ze zijn, een depressieve moeder.’