Nederlands leren van vluchtelingen

Jane Butler komt uit het Ierse Dublin. Ze kwam naar Utrecht in 2017 om er te studeren en vond er werk. Inmiddels is ze, zo zegt ze zelf, verliefd geworden op ‘ons statsie’. En is ze ontzettend blij dat ze ‘onderdeel uitmaakt van de community van Utrechters die vluchtelingen welkom heten.’ Jane is al jaren betrokken bij Welkom in Utrecht, zijdelings en op heel diverse manieren, maar wel met impact voor vluchtelingen. Zo zat ze tijdens een Iftar, georganiseerd dor Welkom in Utrecht in Plan Einstein naast een Syrische jongen die nog maar een paar maanden in Nederland was. Het klikte en Jane gaf hem op zijn verzoek vioolles, en ze zien elkaar regelmatig voor een kop koffie. Jane gaf de afgelopen jaren conversatielessen Engels aan een Eritrese vluchteling die zijn spreekvaardigheid op wilde krikken voor zijn aanstaande tentamen Cambridge Engels, en ze deed hetzelfde bij een Turkse asielzoekster. Ze hielp een Afghaanse tiener uit het azc bij haar huiswerk Engels en ze hielp Welkom in Utrecht bij het corrigeren van Engelse teksten op de website.. Engels is Jane’s moedertaal en ze helpt vluchtelingen graag die deze willen leren. Maar, zo zegt ze, ik merk dat ik zelf wat minder snel Nederlands leer dan dat zij dat doen. ‘Vluchtelingen zijn vaak veel gemotiveerder dan ik en als we samen Nederlands oefenen, kan ik me echt aan hen optrekken.’

Vorige week doneerde Jane haar oude fiets aan ons, zodat wij weer een leenfiets hebben voor azc-bewoners die meewillen naar een activiteit, maar even (nog) geen fiets ter beschikking hebben.

Wij zijn heel erg blij met mensen als Jane, want ze maken Utrecht kleurrijker en zijn zoooo waardevol. We love it!