“Ze kunnen hier zo lekker koken”

Elke derde dinsdag van de maand kun je in Het Wilde Westen samen koken en eten met vrouwen uit het azc en studenten van Ichthus. En dan kan het voorkomen dat je op één avond niet alleen Somalische pannenkoeken eet, maar ook een salade met brie en een pepernoottoetje toe.

Eén voor één druppelen vrouwen binnen in Het Wilde Westen, een cultureel centrum gelegen naast Park Oog in Al. Coördinator Ankie vouwt de schone was van theedoeken en gele doekjes aan tafel. “Iemand thee?” Studentes Kimberley en Ellinore zetten de theedoos op tafel. De Irakese Aliya en Mariam, moeder en dochter, zijn er als eerste. En ze komen voorbereid: “We hebben thuis al een taart gebakken,” vertelt Mariam. Elke derde dinsdag van de maand wordt er in het buurtcentrum gekookt en, vooral, ook veel gegeten. Door vrouwen uit azc Joseph Haydnlaan, vrouwen uit de buurt en studenten van de christelijke studentenvereniging Ichthus. Voor Fenneke, vrijwilliger bij Welkom in Utrecht, is het de eerste keer: “Ik ben helemaal blanco”, zegt ze lachend. Volgens Ichthus-student Kimberley is “echt alles altijd lekker”. Al heeft ze wel een favoriet. “Die rijst met groenten uit een pan, die je dan omdraait.” “Makloubeh!” volgens Aliya.

Tahin en pepernoten

Ankie helpt Kimberley met het fornuis.

Vandaag op het menu: twee salades, Somalische pannenkoeken, Syrische rijst met doperwten en amandelen, bloemkool met tahinsaus, vruchtentaart en een pepernootcheesecake toe. “This is the part where we should speed up,” hint Ankie als iedereen zijn thee op heeft. De studenten van Ichthus zijn vandaag verantwoordelijk voor de salades en de cheesecake. “Pepernoten zijn lekker Nederlands, hadden we bedacht,” zegt student Ellis. Ondertussen snijdt ze appels en witlof in kleine blokjes voor de salade. “Ooh zo gezond,” lacht Zahra als ze langsloopt. De Somalische is zelf bezig met de pannenkoeken. Mariam en Kimberley hebben zich ontfermd over de cheesecake. Ze smelten boter in een pannetje voor de pepernotenbodem. Naast ze aan het fornuis wordt druk gediscussieerd in het Arabisch. Mariam vertaalt: “Ze zijn niet tevreden over het vlees dat de slager heeft meegegeven.”

Generaal recept 

Zahra maakt van witte bonenmeel, tomaat en ui een saus voor bij de pannenkoeken.

“Zo, even proeven.” De Syrische Rana en Fenneke maken een yoghurtsaus voor bij de rijst. “Lekker!” zegt Fenneke. “Maar ik ben blij dat ik nog een extra teentje knoflook erin heb gedaan, dat mocht eigenlijk niet van haar,” ze wijst naar Rana. De saus kan nog wel wat zout gebruiken, dat vindt Rana ook. “Ja, klaar.” Fenneke: “Toch moet je wel goed luisteren naar de mensen die de chef zijn van het recept.” Student Iris herkent het: “Ik word altijd een beetje onzeker van hoe lekker ze hier kunnen koken.” Er is dus veel van elkaar te leren. Zo volgen er een paar verbaasde blikken als Zahra een theedoek onder de deksel van de pan doet. “Dan is de rijst in tien minuten gaar,” zegt ze. Na een gebed, een “eet smakelijk” en “bon appétit” kan er dan eindelijk gegeten worden. Ankie: “Zahra probeerde ons eens de Somalische variant aan te leren, maar daar hebben we vooral om gelachen.” Aan het eind van de avond kunnen er nog wel vijftien plastic bakjes gevuld worden met rijst. Mariam lacht: “Nou, gelukkig is er maar een klein beetje over deze keer.”