Vrijwilligerswerk helpt Afghaanse vrouwen

Safia en Soheyla werken nu een half jaar als vrijwilliger bij woonzorgcentrum de Wartburg. Elke week helpen ze op een vaste dag en tijd met mandela’s tekenen, schilderen en nagels lakken van de ouderen. Tot volle tevredenheid, niet in het minst van de twee Afghaanse vrouwen zelf.

Safia kreeg onlangs na tien jaar in Nederland eindelijk haar verblijfsvergunning en een huis. Daarmee kwam een einde aan een zwerftocht langs verschillende azc´s in Nederland. Dit vrijwilligerswerk helpt haar weer een stapje verder met de inburgering. Hoewel ze daar al ver in is. Zo sprak ze laatst iemand die niet op kwam dagen op een afspraak toe: “Maar je bent toch een Nederlander, jullie komen altijd op tijd. Hoe kon je onze afspraak nu vergeten?”

Toen de Wartburg een modeshow organiseerde, was Safia een van de eersten die zich aanmeldde. Zo´n twintig vrijwilligers showden op een heuse catwalk de mooiste outfits uit verschillende landen. Begeleid door traditionele muziek uit dat land. De Wartburg-bewoners genoten en ook Soheyla en Safia voelden zich op hun plek.

Vrijwilligerswerk is een van de manieren om de integratie makkelijker te maken. Werk jij in een organisatie die ook vrijwilligerswerk aanbiedt, denk dan eens aan het inzetten van vluchtelingen of statushouders en neem contact op.