Gezelligheid troef bij de Verhuispool

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning blijven natuurlijk niet eeuwig in een azc wonen. Op een gegeven moment krijgen ze een huis. Voor veel mensen is dat fantastisch nieuws. Maar er breken dan wel hectische weken aan. Afhankelijk van de gemeente waar hun woning staat, krijgen ze een lening of een geldbedrag dat ze kunnen besteden aan de inrichting van hun huis. Maar het leggen van nieuw laminaat, het huis verven, het kopen van – tweedehands – tafels, stoelen, bedden en die vaak ook nog zelf in elkaar zetten; het moet allemaal snel. In het azc kunnen vluchtelingen niets opslaan. En dan het verhuizen zelf. Ook dat is best ingewikkeld. Want de meeste vluchtelingen hebben natuurlijk geen auto.

Daarom heeft Welkom in Utrecht een Verhuispool opgericht. Die bestaat uit zo’n 20 vrijwilligers die helpen wanneer een gezin of individuele vluchteling meubels wil kopen of wil gaan verhuizen. De vrijwilligers gaan mee naar IKEA of tweedehandswinkels, rijden de familie, de bagage en soms ook fietsen naar een nieuw adres. Dat is leuk en levert mooie momenten op. Voordat je het weet zit je bij Eritreeërs aan de lunch of blijkt de Syrische zoon van de familie waarmee je net een tweedehands koelkast versjouwd hebt ook van Arctic Monkeys te houden en kun je dat lekker hard in de verhuisbus draaien.

Regelmatig klikt het en ontstaan er blijvende contacten, soms echte vriendschappen. Dan zit je bijvoorbeeld een paar weken na de verhuizing in het nieuwe huis te schaken met de Syrische vader van de familie. Of sta je samen met de Jemeniet waarmee je meubels hebt uitgezocht op Schiphol op zijn vrouw en kinderen uit Jemen te wachten.

Hoe dan ook, het is – bijna altijd – gezellig als je deel uitmaakt van de Verhuispool. En je maakt je in ieder geval altijd nuttig.

Wil je ook als vrijwilliger deelnemen aan de Verhuispool? Stuur dan een mail naar hellen@welkominutrecht.nu