Pizza’s op kerstavond

Miel Hollander nodigde bewoners van azc Haydnlaan uit om op kerstavond pizza’s in zijn restaurant Punk Pizza te komen eten.

‘Ik wilde al jaren iets voor anderen doen met kerst. Ik sluit mezelf normaliter die dagen het liefste op, om dan in bad te gaan liggen, terwijl de geuren van de braadslee in de oven, de flikkeringen van een sleezy kerstfilm op de wanden en de jingles van BBC Radio One, de woonkamer vullen. Dat ik een enkele keer een licht vochtige linkerooghoek droogwrijf, is ondertussen net zo’n traditie geworden als kerst zelf.
Maar die tweede kerstavond was anders. Die avond bakte ik pizza’s voor vluchtelingen die in het azc aan de Joseph Haydnlaan woonden. Zij schoven bij Punk Pizza aan tafel met Utrechters die deze stad al veel langer hun thuis kunnen noemen. Om samen te eten en naar elkaar te luisteren. Om op een totaal andere manier met elkaar in contact te komen. Immers, na het noodgedwongen verlaten van huis en haard, heb je andere mensen nodig voor een goed gesprek, voor een grap en een lach en om te leren hoe het er in ons land aan toegaat.
Ik deed dit natuurlijk niet alleen. Welkom in Utrecht hielp met het werven van de vijf vluchtelingengezinnen, Katinka haalde de gezinnen op uit het azc. En mijn liefde Sophie en dappere dochter Flo assisteerden mij: ze bedienden de gasten en deden de vaat. Held en chef David had die ochtend in alle vroegte de voor- en nagerechten uit zijn mouw geschud. En medewerkster Lucia stond wederom vol bravoure – en dit keer vrijwillig – met haar Italiaanse warmte en Argentijnse pit, achter de Punk Pizza-bar.

Het was een fijne kerst!’

Meer activiteiten van en met vluchtelingen en statushouders vind je in de agenda.