De Syrische Wassim Zughbi (20) werft sinds een half jaar mee op AZC Einstein

Welkom In Utrecht verbindt vluchtelingen met de wereld buiten hun azc-kamer

‘Het is alsof je een nieuwe onbekende wereld ontdekt. Met dit idee in gedachten ging ik naar Utrecht, om daar Humanistiek te studeren. Ik wilde mensen leren kennen om steeds meer tot deze stad te behoren. Ik weet dat ik van mijn thuisland vooral de mensen mis. Daarnaast had ik het gevoel dat ik in Utrecht woonde voor een specifieke reden: mijn studie. Deze reden is centraal gaan staan in mijn leven, maar ik wilde ook praktische ervaring opdoen. Ik wilde mijn hulp aanbieden aan mensen die het nodig hebben, en daardoor zelf ook dichterbij hen komen en van hun ervaringen leren. De stichting Welkom In Utrecht was een heldere keuze voor mij. Een stichting die zich inzet voor vluchtelingen was een geschikte stap om mee te beginnen, aangezien ik zelf ook een vluchteling ben. Ik meende tevens dat ik waarschijnlijk voor de vluchtelingen op meerdere gebieden behulpzaam kon zijn. Daarom wilde ik vrijwilliger bij Welkom In Utrecht worden.
Aanvankelijk was ik bang dat ik niks kon betekenen, omdat ik nieuw en onbekend voor de vluchtelingen was en omdat ik niet zeker was van wat ik voor hen kon betekenen. Ik nam afstand en begon te twijfelen.
Echter, het duurde niet lang voordat Welkom in Utrecht mijn hulp inriep en zo kon ik mijn vaardigheden toetsen tijdens het werven. Daarbij geven we op het azc informatie over activiteiten. Ik heb de rol van de verbinder gespeeld, en heb vertaald voor de twee partijen.
Die dag was de elfde september 2017. Sindsdien maak ik elke week kennis met een nieuw persoon. Iemand naar wie ik luister, die ik zoveel mogelijk probeer te helpen, en die soms ook een vriend van mij wordt. Ik heb geleerd dat elk mens soms hulp nodig heeft, dat dit onvermijdelijk is, en dat je daarom elk mens hulp moet verlenen.
Ik heb Welkom In Utrecht steeds beter leren kennen. Ik zag in hoe waardevol het is wat de mensen van deze stichting doen voor vluchtelingen. Ik begon me zelfs voor te stellen wat er anders had kunnen zijn, als er in het azc waar ik destijds verbleef zo’n stichting was. Het is een bekende klacht van vluchtelingen dat ze in het azc niks te doen hebben. Sommigen beginnen hun kamer als gevangenis te ervaren, omdat ze geen relaties met de buitenwereld hebben en niet weten met wat of hoe ze zich bezig kunnen houden. Welkom In Utrecht verbindt vluchtelingen met de wereld buiten deze kamers, zodat ze meer kans hebben om relaties met hun nieuwe omgeving op te bouwen. Je merkt het verschil tussen de nieuwe vluchtelingen die niet weten wie we zijn en de vluchtelingen die al deelnemen aan onze activiteiten. Vluchtelingen die nog heel verlegen zijn om met ons te communiceren en vluchtelingen die al in het Nederlands communiceren. Vluchtelingen die nog niet weten waar ze boodschappen kunnen doen en vluchtelingen die al de stad in gaan om van een voorstelling in de Stadsschouwburg te genieten. Welkom In Utrecht speelt voor vluchtelingen een grote rol bij het vinden van zichzelf in Nederland.

Lees hier ook het verhaal van vrijwilligster Hannah.