Goede maatjes

Via de activiteiten van Welkom in Utrecht leren vluchtelingen en Utrechters elkaar kennen. Door samen te voetballen, te eten of naar een theaterstuk te gaan, door samen vrijwilligerswerk te doen, of te verhuizen. Regelmatig komt daar wat moois uit voort. Soms een echte vriendschap.
Welkom in Utrecht koppelt ook direct mensen aan elkaar. Dat doen we met beleid. Eerst even samen koffie drinken. Bevalt het niet, geen probleem. Kijken we verder. Bij de Syrische Bashar en Utrechter Christian was het meteen raak. Christian wilde gezellig eten met vluchtelingen. Welkom in Utrecht appte Bashar. Die zag het wel zitten.
En hoppa, een vriendschap was geboren. Sindsdien zien Christian en Bashar elkaar regelmatig. ‘Het geeft mij energie als ik iemand kan helpen’, zegt Christian. ‘Ik leer Nederlands praten met hem’, zegt Bashar. Maar er is veel meer dan dat. ‘Toen ik in Nederland kwam hoorde ik van veel mensen in het azc dat het zo moeilijk is om vrienden te worden met Nederlanders. Maar mijn vriendschap met Christian laat zien dat dat niet waar is. Al tijdens de eerste kennismaking zijn we tot 5 uur ‘s ochtends doorgezakt. En nog steeds zien we elkaar vaak. Hij helpt mij als ik vragen heb over Nederland, laat me nieuwe dingen in Utrecht zien.’ Ook voor Christian heeft de vriendschap een meerwaarde. ‘Doordat we beiden uit een andere cultuur komen, zie je verschillen maar ook overeenkomsten. En leer je opnieuw waar je zelf staat.’
En er is iets wat ze sowieso delen. ‘We zijn allebei levensgenieters’, aldus Christian. ‘We houden van een kop koffie op het terras, van uitgebreid eten en koken, van gezelligheid opzoeken.’ Dan is hij bij Bashar aan het juiste adres. ‘Ik ben hier zonder familie, maar met mensen als Christian vind ik steeds meer een nieuwe familie.’

Welkom in Utrecht koppelde tientallen Utrechters aan vluchtelingen. Vrouwen aan vrouwen, gezinnen aan gezinnen, mannen aan mannen. Het gaat daarbij altijd om gelijkwaardigheid. Het moet ‘klikken’. Van beide kanten.

Wil jij ook een vluchteling ontmoeten? Mail dan naar hellen@welkominutrecht.nu

  • Hiernaast faciliteren we ook buddy-projecten. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier en kijk onder buddy-projecten.