Net in Nederland

Net in Nederland is een online platform van de Nederlandse Publieke Omroep waarop je programma’s kunt bekijken met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling. Het platform wil nieuwkomers wegwijs maken in onze samenleving.

Om hun aanbod nog beter aan te laten sluiten op de vraag van vluchtelingen en immigranten, vroeg Net In Nederland (NiN) input van vluchtelingen zelf. Dus gingen Radwan, Nour en Ahmad op een vrijdag in februari naar het Mediapark in Hilversum om daar met de redactie van NiN te discussiëren over de voors en tegens van de website. Wat hebben jullie nodig, vroeg NiN hen. En in hoeverre kunnen we beter op jullie behoefte aansluiten?

Het werd een gezellige en leerzame middag voor beide partijen. Een taboe-onderwerp als homoseksualiteit lokte bij de nieuwkomers verschillende reacties uit. Van: ‘Kan het wat minder expliciet” tot “Het hoort bij de Nederlandse samenleving.’

Maar ook luchtigere zaken kwamen aan de orde. Zo scoorde Ahmad maar liefst 85 procent in de quiz “Hoeveel weet jij van Nederland”, ruim hoger dan een deel van de redactie! Nour was, als journalist die in Syrië alleen lovend over Assad mocht schrijven, vooral benieuwd naar de werking van het publieke bestel. ‘Een omroep wordt betaald door de overheid, maar diezelfde overheid heeft niets te vertellen over de inhoud van de programma’s. Hoe kan dat?’

Het gat tussen de Nederlandse en Arabische cultuur vullen is een van de sterke punten van NiN. ‘Denken als een Syriër’, zoals de drie gasten het noemden, doet NiN goed. De doelen van het platform werden volgens hen ook gehaald: het leren kennen van de Nederlandse samenleving en de mogelijkheid de Nederlandse taal te leren door gebruik te maken van ondertiteling.

Radwan, Nour en Ahmad zagen wel graag meer informatie over het onderwijssysteem, meer verhalen van nieuwkomers zelf en meer Nederlands nieuws. Met een goed gevulde goody bag en een hoofd vol verhalen gingen ze weer op huis aan.

De NPO vraagt regelmatig vluchtelingen om hun mening over Net in Nederland. Ben je vluchteling en wil je meedoen of ken je vluchtelingen die mee zouden willen doen? Of wil je informatie? Stuur dan een app naar Welkom in Utrecht: 06 42543937

Tekst en foto: Marc Speijers