Meezingen met het Stadhuiskoor

Op een frisse Sinterklaasavond, in het Stadhuis nabij de Oude Gracht in Utrecht, druppelt de trouwzaal langzaam vol. Het Stadhuiskoor houdt hier al maandenlang op maandagavond repetitie, in een bijzondere samenwerking met Amer (29) en Hani (27) twee muzikanten die de oorlog in Syrië ontvluchtten. Nadat dirigent Paul Krijnen zijn plaats heeft ingenomen begint het koor met wat opwarmingsoefeningen en een enkele toonladder. Daarna klinken al snel de eerste noten van deel I van Oratorium van een Vlucht.

Het muziekstuk is geschreven in het Nederlands en het Koerdisch. Dirigent Paul Krijnen vindt het belangrijk dat de Nederlandse koorleden ervaren hoe het voelt om in korte tijd een vreemde taal te leren. Het ging goed. “Het koor heeft hier keihard, eensgezind en met veel plezier aan gewerkt.” De Koorleider is trots op zijn neef Kay Krijnen die de muziek componeerde. Kay reisde in 2012 met een groep Nederlandse kunstenaars door het Koerdische deel van Noord-Irak. De reis maakte diepe indruk op hem. De gastvrijheid en openheid van de mensen met wie hij daar het Koerdische Nieuwjaar vierde stond in schril contrast met het geweld dat enige tijd later in de regio uitbrak. Beide indrukken vormden de inspiratie voor het muziekstuk. “Oratorium van een Vlucht is een eerbetoon aan eenieder die de moed heeft huis en haard te verlaten om een veiliger en leefbaarder bestaan op te bouwen in een nieuw onbekend land”, aldus Kay.

Amer en Hani zijn hier een goed voorbeeld van. De twee jeugdvrienden groeiden samen op in Yarmouk, een Palestijns vluchtelingenkamp bij Damascus. Hun grootouders moesten meer dan een halve eeuw eerder ook vluchten uit hun geboorteland. Ze namen muziek als belangrijkste erfgoed mee. “Wij hebben het ABC tegelijkertijd met DoReMi geleerd”, lacht Amer. “Zonder muziek is ons leven een vergissing”. Ze zijn dan ook blij dat de stichting Welkom in Utrecht hen aan het Stadhuiskoor heeft verbonden voor dit project. De koorleden ontvingen hen vriendelijk en ze helpen elkaar met moeilijke onderdelen in het stuk. Zo blijken Koerdische en Arabische toonladders iets ingewikkelder te zijn dan de Nederlandse. Amer en Hani zingen de vaak moeilijkere kwarttonen soms dan ook voor.

Dirigent Krijnen geeft het koor enige aanwijzingen: “Tegen het einde bent u wellicht moe, maar dit stuk moet mooi en licht zijn. Vol hoop”. De titels van de verschillende stukken zijn veelzeggend: In de Keel van de Zee, Heimwee, Mijn Ontheemde Land. “In het stuk over ontheemden bezingen we eigenlijk ons eigen vluchtverhaal”, zegt Hani. Hij en Amer maakten zelf ook de helse overtocht per boot. Inmiddels geven ze zeer gemotiveerd hun leven in Nederland vorm. Met wat vrienden startten ze een ensemble. Daarmee treden ze op door heel Nederland. En al missen ze hun thuisland en de levendigheid van voor de oorlog,  ze houden ook van de rust en regelmaat in Nederland, de vrijheid en de vrienden die ze inmiddels gemaakt hebben.

De komst van de vluchtelingen valt goed bij het koor. Koorlid Marga, die een altpartij zingt: “Ik vind het bijzonder om op deze manier ‘iets te kunnen doen’ in plaats van je alleen maar machteloos te voelen.”  Amer en Hani voelen zich thuis bij het koor. Ze spreken misschien nog niet zo goed Nederlands, maar dat is hier niet zo van belang. “We vinden elkaar in een universele taal”, zegt Hani. “De taal van de muziek”.

Tekst & foto’s Johanne van Dijk.

Meer weten over Oratorium van een vlucht? Kijk hier.

Meer inspiratie opdoen? Welkom in Utrecht maakte ook het volgende mogelijk:

  • In oktober speelden circa dertig vluchtelingen uit AZC Utrecht mee in de eerste scène van het theaterstuk All Inclusive van NNT – Noord Nederlands Toneel in Stadsschouwburg Utrecht.
  • Op 25 en 26 december gingen in totaal meer dan 70 azc-bewoners naar de musical Het Jungle Boek.
  • Diverse vluchtelingen krijgen inmiddels muziekles, onder meer bij Het Wilde Westen. (url link maken)

Dit is slechts een greep uit de activiteiten. Voor meer, ga naar onze facebookpagina.